Sinds zijn onderscheiding op de Koningin Elisabethwedstrijd in 2009 heeft Lorenzo Gatto zich gevestigd als een toonaangevende internationale muzikale persoonlijkheid.
Hij studeerde aan het Brusselse Conservatorium vanaf zijn 17-jarige leeftijd, in de klas van Véronique Bogaerts. Daarna werd hij leerling van Boris Kuschnir aan het Weense Conservatorium en van Augustin Dumay aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Zijn status als ‘Rising Star’ van de ECHO (European Concert Halls Organisation) stelde hem in staat om op zeer jonge leeftijd op te treden op grote Europese podia zoals de Musikverein in Wenen, de Wigmore Hall in Londen en de Philharmonie de Paris.
Hij wordt ook regelmatig uitgenodigd in Korea, Japan, China, de Verenigde Staten en Israël.
Onder de orkesten die hem uitnodigen zijn er ondermeer: het BBC Filharmonisch, het Rotterdams Philharmonisch, Kremerata Baltica, het Brussels Philharmonisch, het Antwerps Symfonie Orkest, het Orchestre National de Lille, het Sinfonia Varsovia, het Orkest Verdi en het Belgisch Nationaal Orkest, waarmee hij al meer dan tien jaar een zeer sterke band heeft. Met hen nam hij in 2015 de wereldpremière op van Benoit Mernier’s vioolconcert, aan hem toegewijd.
Dirigenten met wie hij ondermeer samenwerkt zijn: Benjamin Lévy, Yannick Nezet-Séguin, Philippe Herreweghe, Emmanuel Krivine en Jaap Van Zweden.
Zijn talrijke opnames hebben verschillende prijzen gewonnen, waaronder een Diapason d’Or de l’Année 2016 en een Choc de Classica voor zijn opnames van Beethovensonates met pianist Julien Libeer voor het Alpha-label.
In kamermuziek trad Lorenzo Gatto op met Maria João Pires, Martha Argerich, Menahem Pressler, Nicolas Angelich, Frank Braley, Misha Maisky, Miguel da Silva en Gérard Caussé.
Sinds 2018 is Lorenzo Gatto gastprofessor in de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Toekomstige projecten zijn onder andere een tournee met het Brahms Dubbelconcert met Pieter Wispelwey en een tournee met Vivaldi’s Vier Jaargetijden.
Lorenzo Gatto heeft altijd nieuwsgierigheid en interesse betoond in tal van gebieden. Hij is een sportman, bezeten van luchtvaart en bergen, en is in het bezit van een vlieg- en paragliding brevet. Als betrokken musicus leidt hij initiatieven om de horizon van de klassieke muziek te verbreden. Zijn investering in jong talent in het Jong Belgisch Strijkorkest is, of in verenigingen zoals het Molenbeekse Kinderkoor ‘Chanter pour Vivre Ensemble’ is daarvan een mooi voorbeeld.
Lorenzo Gatto speelt op de Stradivarius ‘Joachim’ uit 1698.